Zanimljiva mjesta za posjetiti u Istri

Dobrodošli u Istru!
Istra je naš najveći poluotok. Očarati će vas svojom prirodom, gastronomijom i bogatstvom raznolikosti te svojom kulturnom i povijesnom baštinom.
Osim prekrasnog modrog mora, šume u Istri prekrivaju 35% površine, stoga Vas ni unutrašnjost Istre neće ostaviti ravnodušnima.
Moram Vam priznati da nije bilo lako odabrati samo ova mjesta o kojima sam pisala. Ima još puno toga što biste morali posjetiti, ali to Vam želim ostaviti za neki drugi put. 
U nastavku pogledajte i pročitajte o zanimljivim mjestima koje morate posjetiti prilikom dolaska u Istru. Kako biste potpuno doživjeli ova mjesta, uz svoje iskustvo, dodala sam i povijest.



1. Rt Kamenjak

Rt Kamenjak se smjestio na sam jug Istre, sa tri strane je okružen morem, što ga čini poluotokom.
Ono što je možda najzanimljivije u vezi Kamenjaka je to da su na otoku Fenoliga, nađeni otisci stopa dinosaura.  Pronađeno ih je više od stotinjak. Više o tome možete pronaći ovdje
Izuzev otiska dinosaura, ono što ga čini izuzetnim je njegova priroda. Čisto more i puno uvalica zadovoljiti će svačiji ukus.
Kada se poželite opustiti ili zabaviti, definitivno to napravite u Safari baru koji je sjedinjen sa prirodom. Pregršt malih puteva  koji Vas vode do zanimljivih atrakcija, ali i sportskih igara. Zanimljive sprave odvesti će Vas u neko drugo doba. Ovaj bar će zabaviti sve, naše najmanje ali i one malo veće. Osim zabave, možete nešto pojesti i popiti, ili se samo opustiti na velikoj ljuljački. Za više informacija o njemu, kliknite ovdje.






           

  2. Grožnjan

KJliknite ovdje za više informacija
o ovom lokalu.
Mali gradić velikog značaja. Prepun umjetnosti, kulture i predivne prirode. Godine 1956., postao je gradom umjetnika. Ovaj srednjovjekovni gradić očarati će Vas svojim kamenim ulicama, očuvanim zidinama, spomenicima, manifestacijama i pogledom. Ulice grada odvesti će Vas do prekrasnih vidikovca sa kojih ćete uživati u pogledu na prirodu koja okružuje ovaj gradić. 
Ulice su ispunjene galerijama u kojima lokalni umjetnici izlažu svoj rad i proizvode. Ono što je meni ovdje predivno je mir i onaj osjećaj koji imam kada sam u njemu. Utisak koji na Vas ostavi ovaj gradić natjerati će Vas da ga ponovno posjetite. 


Kliknite ovdje za više informacija
 ovom lokalu.








3. Rovinj


Rovinj je pripao Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji, tek 1947. godine. Od onda polako postaje jedan od najjačih turističkih gradova na Jadranu.
Rovinj je grad koji morate posjetiti ako ste u potrazi za savršenim romantičnim mjestom.
Crkva Sv. Eufemije je meni najljepša crkva u Istri. Osim romantike, ovaj nas grad vrača u prošlo vrijeme svojim starogradskim ulicama i povijesnim znamenitostima. 
Rovinj pruža mnogo mogućnosti kao što su šetnje gradom ili prirodom uz more, sportske aktivnosti, vožnja brodom, gledanje zalaska sunca sa starih zidina, i mnoge druge.  Kažu da su umjetnici slikali ovaj grad i izlagali svoje radove na Grisiji, ulici umjetnika.
Stari grad je prepun iznenađenja, ulice su uske, vode vas u prošlo vrijeme. Ponuda starog grada neće Vas razočarati. Gledati zalazak sunca iz starog grada (crkve, plaže, kafića i restorana, ili možda čak starog bunkera) uz pokoju laganu romantičnu pjesmu zvuči čarobno? I zaista je čarobno.
Rovinj je grad sa puno mogućnosti u koji ćete se sigurno poželjeti vratiti.



Ovo je slika koju morate
fotkati kad ste u Rovinju




Ukoliko želite malo pobjeći iz grada, obavezno posjetite Puntu Corrente, Rovinjski park (šumu). Idealno mjesto za rekreaciju i sport, ali i kupanje. Mir i čisti zrak su ono što je važno naglasiti. Ponesite nešto protiv komaraca jer mene tu uvijek "pojedu". Za one koji još nisu bili ovdje, želim naglasiti da je Punta Corrente velika i idealna je za vaše ljubimce.




 4. Rabac

Istočna obala je najpoznatija po ovom malom gradiću. Šljunčane plaže, pogled na Kvarner, prekrasna priroda, čisto more predivnih boja i lijepa šetnica su ono što čine ovaj grad vrijednim pažnje. Ne tako davno, Rabac je bio tek malo ribarsko selo. Može se reći da je mladi ali jako važan turistički grad.
Danas, Rabac ima dobru ugostiteljsku, sportsku i zabavnu ponudu za sve uzraste.
Ono što mene svaki put oduševi su čiste i uredne plaže te bistro more. Duga šetnica je prekrasna i zimi, stoga kad god dođete uživati ćete. Dok dođete s jednog kraja šetnice do drugog kraja, uživati ćete u bogatoj ugostiteljskoj ponudi, predivnoj prirodi i pogledu.
Ne mogu vam niti opisati kakve boje ima obala. Jednostavno prirodno i čarobno. Morate posjetiti Rabac.


   






              

5. Hum i Kotle

HUM
Unutrašnjost Istre prepuno je divne prirode i iznenađenja.
Jeste li ikada čuli za glagoljicu? Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo oko 9. stoljeću, a u 19. stoljeću ju je polako zamijenila latinica. Spomenici glagoljici nalaze se na području Roča i Huma. Zanimljiva je povijest glagoljice i preporučujem da pročitate o njoj. Vjerujem da svi znate da je Hum najmanji grad na svijetu, no jeste li znali da je cijeli grad unutar zidina, da se nikada nije širio izvan zidina grada? Grad ima dušu, njegova povijest se vidi na svakom koraku. Ulice su prekrasne, a detalji koji ih krase oduševiti će Vas.   








KOTLE
Smjestile su se nedaleko Huma, ima mnogo znamenitosti.
Ovo je selo nakon drugog svjetskog rata napušteno zbog izolacije i drugih okolnosti, no prema popisu stanovništva 2011. godine, imali su jednog stanovnika. S obzirom na to, moććete vidjeti i doživjeti stil i arhitekturu nekadašnje istarske gradnje. Ono po čemu su poznati su definitivno mlinovi i slapovi Mirne. Rijeka Mirna prolazi kroz selo i oblikuje predivne slapove. 
Selo ima jedan restoran, koji se nalazi odmah uz slapove, iako nisam sigurna kako točno radi jer jednom je bio otvoren, a drugi put kada smo došli zatvoren.
Ukoliko želite pogledati više o kotlima, kliknite ovdje.










6. Fažana i Brijuni

Proizvodnja amfora se odvijala baš u Fažani. Niste čuli za amfore? Amfore su antička keramička "posuda" koja se koristila za prenošenje i čuvanje vrijednih namirnica poput ulja, vina, ribe, meda, žitarica, vode i svega što se tada koristilo. Proizvodile su se sve do 11- stoljeća. Potekle su iz Grke, te su ih zatim preuzeli Rimljani.
Od pada Venecine 1797.godine, Fažanom su vladali austrijanci i Napoleon, nakon prvog svjetskog rata, Fažana, ali i cijela Istra, su pod vladavinom Italije. Nakon drugog svjetskog rata, Istra je u sastavu Hrvatske, točnije Jugoslavije. 
Početkom 20.stoljeća sa Brijuna je iskorijenjena malarija, te postaje moderno ljetovalište i lječilište. Jugoslavenski predsjednik maršal Josip Broz Tito, proglasio je 1947. Brijune  svojom rezidencijom. Sami time, to područje posjećuju brojni državnici, vođe sa svih krajeva svijeta, razni političari ali i umjetnici. Važan datum za Brijune je 27.10.1983., kada su proglašeni nacionalnim parkom. Turizam se upravo tada krenuo snažnije razvijati, danas su Brijuni nezaobilazno mjesto za posjetiti. Raj na zemlji je nadimak koji krasi baš Brijune.
Za više slika, informacija i atrakcija na Brijunima kliknite ovjde.
Zašto ljeti otići u Fažanu na more ili samo u posjet gradu?
Jer ima dugu uređenu šetnicu, odmah uz more i plažu, prekrasan zalazak sunca, cijene su u usporedbi na neke druge turističke gradove jeftinije, more je čisto, i plitko (idealno za djecu), animacije i zanimacije na plaži ne fali, dok mali stari grad ima lijepe ulice kojima ćete romantično prošetati. 


slikano u zimi, ljeti je ovdje beach bar



slikano u zimi, ljeti je ovdje beach bar


    

                         














7. Arena Pula

Amfiteatar u Puli je najveći i najočuvaniji rimski spomenik u Hrvatskoj.
Smatra se da je na današnjem mjestu Arene, još u prvom st. pr. Kr. postojala manja građevina nalik areni ali drvena. Izgled i oblik koji danas ima, izgrađen je u prvom stoljeću. Njezina funkcija je bila održavanje raznih viteških igara, gladijatorskih borbi, i borbi sa divljim zvijerima u svrhu animacije vladara i stanovništva. Izgrađena je izvan gradskih zidina pokraj izvora vode (izvor vode Karolina), uz glavnu cestu koja je vodila za Rim. Od tuda polazi izreka  "svi putevi vode u Rim". Bila je u fukciji dok u 5.st. nisu zabranjene gladijatorske igre, a u 7. st. su zabranjene i igre sa divljim zvijerima. To naravno nisu bile klasične igre, nego su u većini slučajeva bile borbe do smrti. 
Nakon tih zabrana, održavale su se svečanosti, sajmovi ali i za pašu stoke. Htjeli su je i potpuno srušiti, s obzirom da više nije bilo početne svrhe. Godinama se njezino kamenje uzimalo za gradnju ili obnovu kuća.   













Od 18. stoljeća nadalje, Arenu se istražuje kao jedini amfiteatar u svijetu sa gotovo potpuno očuvanim vanjskim pročeljem.  
Djelomičnom obnovom, 1930. godine postaje pozornicom za broje manifestacije i priredbe. Od tada u njoj se još održavaju koncerti i svečanosti. Podijele diploma Pulskim studentima ali i prijenos nedavne povijesne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva.













Pulska Arena je očuvana u izvornom obliku, s izvornim arhitektonskim elementima i detaljima. Stubišni tornjevi s cisternama, sustav komunikacije, dvostruki kapacitet prolaza, i rješenje velarija predstavljaju iznimno rijetku građevinu te vrste i starosti za istraživanje.
Zanimljivo je to da je Arena građena u otprilike isto vrijeme kada i Koloseum u Rimu.


LEGENDE O ARENI:
Prva kaže kako su Istru u davno doba nastanile vile, te su cijelu noć sa Učke nosile kamenje i izgradile Arenu.  Međutim, Arena nema krov jer su vile smjele graditi samo noću dok se ne čuje pijetao. One su se morale sakriti od ljudi i zato Arena nikada nije dovršena. Širom Istre, od Učke do mora, ostalo je kamenje koje vile nisu uspjele prenijeti do Arene, već su morale ispustiti kamenje di su se nalazile kada se začuo glas pijetla. Zanimljivo je da su rimski graditelji uspjeli ono što vile nisu. Na četiri tornja su bili uređaji za zatezanje velarija, platnenog krova za zaštitu od jakog sunca.


slika preuzeta sa Interneta

Druga legenda kaže da je car Vespazijan dao izgraditi amfiteatar u čast svojoj ljubavnici Antoniji Cenidi koja je u Puli imala posjede. Ova legenda možda i nije legenda jer se spominje u nekim dopisima, stoga ostaje nepoznanica zašto su Rimljani sagradili ovakvu građevinu u Puli.





  

Nadam se da Vam je ovaj post bio od koristi. Slobodno komentirajte, dijelite ili me pitajte ako Vas još nešto zanima u vezi ovih ili drugih mjesta u Istri.
Koja mjesta biste voljeli posjetiti u Istri? Jesu neka od njih na ovom popisu? 



Šaljem Vam lijepi pozdrav iz Istre,


Vanesa S.





Primjedbe

Popularni postovi